Magento en WordPress zijn twee van de meest gekozen software platforms voor webshops. WooCommerce kun je aan je WordPress site toevoegen om een webshop te creëren. Welke je kiest voor jouw webwinkel is afhankelijk van je wensen. Elk platform heeft eigen kenmerken, voordelen en ook nadelen. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen een WooCommerce webshop een een Magento webshop. Aan het eind van dit blog heb je een goed beeld van welk platform voor jouw webshop het beste kan zijn.
Magento software voor je webshop
Magento is echt gebouwd als e-commerce platform. In de basis heeft het al ongelooflijk veel mogelijkheden. Daarbij kun je denken aan categoriseren, productvergelijkingen en diverse manieren om met kortingen te werken. Je hebt ook minder extensies nodig dan bij WooCommerce. Extensies – of plugins zoals het bij WooCommerce heet – zijn stukjes software die functionaliteiten toevoegen. Ook is Magento veel geschikter voor multistore. Dus als je meerdere webshops wilt beheren vanuit één omgeving. Wel is het zo dat ondernemers die voor Magento kiezen vaak meer en andere eisen hebben dan collega ondernemers die voor WooCommerce gaan.
Kenmerken van WordPress
- Het is eenvoudig te installeren en vervolgens in te richten. Met plugins kun je het verder uitbreiden. En als je er toch niet uitkomt zijn er altijd WordPress developers te vinden die je daarbij kunnen helpen.
- WordPress kent veel gebruikers. Het is immers één van de meest gebruikte CMS’en. Naast dat er talloze ontwikkelaars zijn, is er ook een hele community aan wie je je vragen kunt stellen.
- Content gedreven en content is nog steeds koning, keizer en admiraal. Met WordPress heb je een systeem waarbij je eenvoudig content creëert en verspreidt.
- Met de Yoast SEO plugin kun je de basis van jouw webshop eenvoudig optimaliseren voor zoekmachines.
Kenmerken van Magento
- Extensies zijn gecompliceerd. Het kan daarom lastig zijn om bepaalde extensies te installeren en de instellingen correct te krijgen. Je moet daarvoor zeer waarschijnlijk een developer inschakelen.
- Magento developers zijn er veel. Maar kan lastig zijn om in het aanbod developers een goede Magento ontwikkelaar te vinden.
Kiezen voor WooCommerce of Magento?
Welke van de twee jij moet kiezen voor jouw webshop is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factor om mee rekening te houden is hoe groot jouw webshop is. Nu of in de toekomst. Magento is dus echt een e-commerce platform, terwijl WordPress gericht is op content en waarbij je met WooCommerce er extra webshop functionaliteiten aan toe kunt voegen. Wil je een WooCommerce webshop net zo uitgebreid krijgen als een Magento omgeving, dan moet dat allemaal ingebouwd worden al dan niet met plugins. Het geheel begint dan te wankelen. Je gaat teveel bouwen op een fundering die daar eigenlijk niet voor bedoeld is. In dat geval is Magento dus een veel betrouwbare en verstandige keuze. Heb je een kleine webshop? Dan voldoet WordPress in combinatie met dus WooCommerce.
Hoe zit het met de kosten van Magento of WooCommerce?
Magento is dus veel uitgebreider. En dat maakt dat het over het algemeen ook een stuk duurder is. Een meest simpele Magento webshop kost je al snel 15.000 euro. Een simpele WooCommerce webshop is een stuk goedkoper.