Affiliate marketing

ads-1663031_1280

 

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij adverteerders mensen belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen etc.) die de affiliate heeft  opgeleverd. Affiliates kunnen hiervoor zorgen door bijvoorbeeld advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen. Als er door deze link een verkoop of lead plaats vind, ontvangt de affiliate hiervoor een vergoeding van de adverteerder. Dit kan ook per click betaald worden, dus hoe vaker bezoekers van de websites op de advertentie klikken, hoe meer geld er word verdient door de eigenaar van de website. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld vergelijkingssites en cashbacksites.

Betrokken partijen:
-Adverteerders: De partij die de advertenties aanbiedt aan affliates. Dit zijn vaak webwinkels.
-Affiliates: De partij die advertenties van adverteerders op hun websites plaatsen.
-Affiliate-netwerken: Een affiliate-netwerk is als tussenpersoon de schakel tussen adverteerders en affiliates. Deze netwerken zorgen voor een juiste afhandeling van de betalingen.

Vergoedingsstructuur:
-Pay per click (PPC): Hierbij word een vast bedrag betaald per klik op de advertentie of tekstlink, dit is meestal een paar cent per klik.
-Pay per lead (PPL): Bij PPL wordt er een vergoeding betaald zodra een bezoekers contact opneemt met de adverteerder. Bijvoorbeeld door een formulier in te vullen.
-Pay per sale (PPS): Hier wordt een vergoeding betaald zodra de bezoeker ook daadwerkelijk iets heeft gekocht via de advertentie.
-Pay per view (PPV): Hierbij wordt een vergoeding uitbetaald per keer dat de advertentie bekeken is.